25 godina / Ljubav za sva vremena: Dan kada su poginuli Boško i Admira

Na današnji dan prije 25 godina poginuli su sarajevski Romeo i Julija, Boško Brkić i Admira Ismić. Ovi dvadesetpetogodišnjaci, 18. maja 1993. godine, u pokušaju dapobjegnu od zla i ludila koje je zadesilo njihovu zemlju, ubijeni su na Vrbanja mostu.

Arhiv

Admira Ismić i Boško Bato Brkić rođeni su 1968. godine. Upoznali su se na Olimpijadi u Sarajevu. Njihovo prijateljstvo je preraslo u ljubav koja se nastavila i dok su grad zasipale granate. Bili su nerazdvojni. Njihovi roditelji podržavali su ljubav, a oni su se beskrajno voljeli i spremali vjenčanje.

Screenshot/ BoÅ¡ko i Admira Godinu dana nakon početka agresije, bosanskohercegovački Romeo i Julijaodlučili su napustiti Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Jedini izlaz bio je preko Vrbanja mosta (današnji Most Suade Dilberović i Olge Sučić), a izlazak iz grada dogovorili su preko zajedničkog prijatelja. Preko mosta su krenuli 18. maja 1993. godine, vjerujući da je primirje na snazi.

ScreenshotFotografije mrtvih tijela Romea i Julije iz Sarajeva, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišle su svijet.

Snajperski metak pogodio je prvo Boška. Drugi metak pogodio je Admiru. Smrtno ranjena, uspjela je dopuzati do Boška i zagrliti ga. Nekoliko minuta kasnije pored njega je i izdahnula.

Njihova tijela su sedam dana ostala ležati na ulici. Admirini otac i majka su tek nakon dva dana saznali da im je kćerka ubijena.

Screenshot

Sedam dana nakon što su ubijeni, Vojska RS-a izvukla je njihova tijela s mosta i sahranila ih u Lukavici. Po završetku rata, 1996, na inicijativu i želju Admirinih roditelja, njihovi su posmrtni ostaci prebačeni na groblje Lav u Sarajevu i zajedno sahranjeni.

Za njihovo ubistvo niko nije odgovarao. O njima i njihovoj ljubavi su pisali mnogi, i pjesme, i članke, i priče… Jedan od najpoznatijih članaka bio je onaj Kurta Schorka, koji je objavio Reuters 23. maja 1993. i koji je onda obišao cijeli svijet. Sarajevska rock grupa Zabranjeno pušenje prije nekoliko godina snimila je pjesmu pod nazivom Boško i Admira, a isto tako i Bill Madden pod nazivom Bosko and Admira.

O Bošku i Admiri snimljen je i dokumentarni film. Režirao ga je John Zaritsky, a snimljen je u koprodukciji PBS’s Frontline, National Film Board of Canada i WDR Germany.

IZVOR: radiosarajevo.ba
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*