DA LI ZNATE da je i Jugoslavija bila kandidat za organizaciju jednog Mundijala?

Koliko je kraj osamdesetih i početak devedesetih godina bio zlatno doba jugoslovenskog fudbala, govori činjenica da je tadašnja Juga čak bila podnela i kandidaturu za domaćinstvo Svetskog prvenstva

U pitanju je Mundijal koji je održan u Italiji 1990. godine, a kada je FIFA raspisala konkurs za domaćina, javilo se čak devet zemalja!

Kandidaturu su do poslednjeg dana prijema podneli Italija, SSSR, Austrija, Engleska, Francuska, Grčka, Iran, Zapadna Nemačka i – Jugoslavija!

Međutim, ta borba za Svetski šampionat nije dugo trajala. Samo mesec dana kasnije, pred sam početak glasanja u FIFA, Jugoslavija je povukla kandidaturu, a pored nje i sve ostale zemlje, osim Italije i SSSR.

Sa konačnih 11:5 u glasovima, Italija je dobila Mundijal 1990. godine.

Bio je to ujedno i poslednji šampionat sveta na kojem je učestvovala velika Jugoslavija, koja je zaustavljena u četvrtfinalu od Argentine, koja je stigla do finala.

Fudbaleri toga doba često kažu da rata ne bi bilo da je Jugoslavija osvojila titulu u Italiji, za šta je imala šanse. A, ko zna šta bi tek bilo da se svetska elita 1990. godine skupila u Jugi umesto u Italiji…

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*