DAN MLADOSTI U KUĆI CVEĆA Zbog Tita ni Australija nije daleko

„Smrt fašizmu, sloboda narodu!“, „Tito, vrati se!“… Samo su neke od parola koji su se juče čule na proslavi Dana mladosti. Nekadašnji Titovi pioniri ponosno su nosili plave kape i crvene marame i strpljivo čekali u redu ispred Kuće cveća kako bi odali počast nekadašnjem predsedniku SFRJ.

Dan mladosti

Reka ljudi iz čitavog regiona preplavila je kompleks Muzeja Jugoslavije u Beogradu na rođendan Josipa Broza.

Iako je bio veoma topao i sunčan dan, to nije sprečilo starije posetioce da se polako popnu uz mnogobrojne stepenice, pored kojih su se prodavale slike Josipa i Jovanke Broz, bedževi, zastave, značke…

Mnogobrojni poštovaoci Titove Jugoslavije već godinama dolaze u prestonicu kako bi odali počast nekadašnjem predsedniku i minulim vremenima, koje još nose duboko u srcima.

Dan mladosti

Ispred kompleksa Muzeja Jugoslavije bilo je više autobusa iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovačke i cele Srbije, a mnogi su prevalili i duži put kako bi se upisali u knjigu utisaka i ostavili cvet na Titovom grobu.

– Došao sam iz Australije, tačnije Melburna, i ovo je već 15. godina kako dolazim u Kuću cveća. Ovo ću raditi dok budem živ, jer to što nam je ovaj legendarni čovek i drug maršal Tito poklonio ne može se rečima izmeriti – kaže Marko Bajić, koji se na ovom mestu tradicionalno nalazi sa višegodišnjom prijateljicom Marijom Brbedin iz Hrvatske.

Prema Marijinim rečima, ovaj događaj ih podseća na mladost i lep i srećan život.

Među okupljenim posetiocima, posebnu pažnju privukli su gosti iz Azije. Kako su istakli, prešli su veliki put da odaju počast Josipu Brozu i tom posebnom periodu, kada je, kako kažu, Jugoslavija bila zemlja za uzor. Trag koji je nekadašnji predsednik Broz ostavio u istoriji pamti se i izvan granica nekadašnje države.

Ispred Kuće cveća razgovarali smo sa poštovaocima lika i dela Josipa Broza.

– Dolazim redovno iz Visokog u Bosni, više od 20 godina. Za mene ova marama predstavlja mladost i vreme kada sam postala Titova pionirka. Tada se poštovalo bratstvo i jedinstvo – kazala je Zora Krajišnik, koja je potom pokazala pozdrav Titovog pionira.

Dan mladosti

– Nas devetoro dolazimo svake godine od 2012. kako bismo predali štafetu drugu Titu. Napravili smo je povodom 75 godina od stvaranja Jugoslavije u Jajcu i na njoj se nalazi grb koji je tada urađen – rekao je Stanišić Radoslav.

– Praznik 25. maj predstavlja tekovine socijalističke revolucije, Dan mladosti i rođendan druga Tita, najvećeg sina naših naroda i narodnosti. Mi smo komunisti, poštujemo to vreme i borimo se da se to vreme vrati – istakla je Mica Dubljanić.

IZVOR: alo.rs
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*