Dragan Kapičić: Jugoslavija i dalje igra košarku

Pored reprezentacije Crne Gore, koja se, predvođena velikim Bogdanom Tanjevićem, lavovski bori za što bolji plasman na Evropskom prvenstvu u košarci, još tri ekipe iz nekadašnje SFRJ -– Srbija, Hrvatska i Slovenija – trude se da ovih dana ostvare isti cilj.

Dragan Kapičić

Bivši košarkaški as, reprezentativac Jugoslavije i osvajač zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u košarci (Ljubljana, 1970), najuspješniji strijelac u istoriji KK Crvena zvezda, Dragan Kapičić, u intervjuu za Pobjedu kaže da je i površnom analizom načina igre ove četiri ekipe na Evropskom prvenstvu lako uočiti da su sve potekle iz iste, jugoslovenske škole košarke.

“Otac jugoslovenske košarkaške škole je Aleksandar Nikolić, čuveni Profesor od kojeg su kasnije učili svi veliki: Ranko Žeravica, Mirko Novosel, Bogdan Tanjević, Petar Skansi, Dušan Ivković… Riječ je o trenerima koji su igrače motivisali da na terenu pokažu sopstvenu vještinu, maštu, sve što znaju. Umjesto da ih sputavaju, podsticali su ih i ohrabrivali, stvarajući na taj način uslove za lijepu i na prvi pogled “nekontrolisanu” igru koja daje rezultat. Taj stil, ta škola je ostala, pa zato danas, dok gledamo naše četiri ekipe na Evropskom prvenstvu u košarci, slobodno možemo reći da Jugoslavija i dalje igra”, kazao je Kapičić.

IZVOR: RTCG – Radio Televizija Crne Gore
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*