GM prodaje američke automobile u Jugoslaviji

DETROIT (15.11.1990) – General Motors Corp. izjavio je u četvrtak da će automobile, i komercijalna vozila, proizvedeni u Sjevernoj Americi prodavati u Jugoslaviji, početkom iduće godine.

GM je rekao da planovi označavaju prvi službeni napor bilo kojeg proizvođača u SAD-u za izvoz vozila u Jugoslaviju.

Sead Dizdarević, predsednik YK-a, jugoslovenski diler automobila u Sarajevu, trebalo bi u petak u Detroitu formalno da odredi inicijalnu porudžbinu za 450 novih GM automobila za 1991. godinu, sve sagrađene u GM-ovim sjevernoameričkim pogonima.

Predstavništvo u Sarajevu će prodavati i servisirati Chevrolet Korziku, Pontiac Grand Prix i Bonneville i Cadillac Sedan DeVille modele.

“Naš cilj je prodati 1.000 vozila iduće godine iz prodavnice u Sarajevu”, rekao je Dizdarević, dodajući da će njegova trgovina zapošljavati prodajno i servisno osoblje posvećeno GM-ovom automobilu iz sjeverne amerike.

“Jugoslovensko tržište se samo otvara, i ponosni smo što smo prvi severnoamerički auto-kompanija za uspostavljanje prisustva”, rekao je Tom Olmsted, direktor Evropske marketinške operacije za GM-ov International Export Sales.

Kratkoročni planovi za YK uključuju otvaranje dodatnih prodajnih i servisnih centara koje počinje u proljeće naredne godine određeno za GM North American vozila. Usluga lokala će se nalaziti u jugoslavenskim gradovima u Splitu, Zagrebu i Beogradu.

Pored četiri prodajne i servisne lokacije YK-a, Dizdarević namjerava u roku od godinu dana uspostaviti mrežu od 17 servisnih mjesta.

Prošle godine je u Jugoslaviji prodato oko 300.000 novih automobila. YK procjenjuje oko 25 posto njih je uvezeno.

IZVOR: UPI
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*