Na Mikanovom imanju su most na Neretvi, Titove slike i govori…

Nedaleko od naselja Vareš Majdan nalazi se neobično imanje na kojem duh Jugoslavije, sjećanja i ljubav na Josipa Broza Tita i danas žive. Ranč koji je u potpunosti uređen tako da odiše duhom vremena bivše države, prije deset godina izgradio je sada već pokojni Miloš Krajišnik, poznatiji kao Mikan

Imitacija srušenog mosta na Neretvi posebno je zanimljiva

Imitacija srušenog mosta na Neretvi posebno je zanimljiva

Krajišnik je umro 2016., ali njegove kolege iz Udruženja boraca narodnooslobodilačkog antifašističkog rata Vareš (UABNOR-a) i danas posjećuju i održavaju posjed.

Predsjednik Udruženja Zehrid Cigura kaže da su se upravo na ovom posjedu sastajali svakog 25. maja i obilježavali Dan mladosti uz pjesmu i druženje.

Mikanovi drugovi: Čuvamo ga od zaborava

Mikanovi drugovi: Čuvamo ga od zaborava

– Naš Mikan volio je jugoslavenske pjesme, a najdraža mu je bila “Druže Tito, mi ti se kunemo”, koju smo mu odsvirali i na sahrani. Sebe je uvijek zvao isključivo Jugoslavenom – govori Cigura.

 

Zanimljivo imanje Mikan je pravio sam, a ono što posebno privlači pažnju je imitacija mosta na Neretvi, koji je srušen 1943. godine, kao i zanimljivi natpisi. Ograda oko imanja ofarbana je bojama zastave bivše Jugoslavije, a u vrtu je velikim slovima ispisano Titovo ime. Voćke zasađene na imanju, imaju ispisana imena gradova koji su nosili njegovo ime.

– Posebno su zanimljivi ti natpisi, od onih “Mi smo Titovi, Tito je naš”, ali i onaj “Druže Tito, mi ti se koljemo”, a ne kunemo – kaže Cigura.

Natpis “Druže Tito, mi ti se koljemo”

Natpis “Druže Tito, mi ti se koljemo”

Čuvao snimke

Dok je Mikan bio živ, tu su se svakodnevno mogli čuti Titovi govori, koje je on najradije slušao, a kako kažu, imao ih je sve snimljene, od prvog do posljednjeg.

Ljudi u Varešu znali su za Krajišnikovu ljubav prema Jugoslaviji i nije bilo čovjeka kojem nisu bili zanimljivi njegovo ponašanje i jugonostalgija.

– Mikan je svojim rančem htio da ostavi Varešu nešto i da ovdje pokaže bratstvo i jedinstvo – kažu članovi UABNOR-a.

Postat će muzej?

Imanje pokojnog Mikana u vlasništvu je njegovog sina, koji živi u inozemstvu, ali iz UABNOR-a se nadaju da će ga on uskoro prepisati njima.

– Onda bismo ga mogli u potpunosti održavati, očuvati sjećanje na Mikana i tu se družiti. I danas je sve onako kako je on napravio, ništa nije dirano. A postoji mogućnost i da sve to pretvorimo u muzej – kazao je Cigura.

IZVOR: avaz.ba

 

 

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*