“Srbija je najveći krivac za građanski rat”: Vujošević o raspadu zemlje, Partizanu, vlastima i opoziciji…

Vujošević u velikom intervjuu za Nedeljnik govori o razlozima za “odlazak” u Bosnu, zašto je tužio Partizan, kako danas vidi klub u kom je bio više od decenije, kako je “pravljen scenario” da ga sklone, o onima koji su ga razočarali, o Titu, Anti Markoviću, Miloševiću… O košarkaškim trenerima koji ulaze u političku borbu, šta misli o današnjim vlastima, a šta o današnjim opozicionarima. I naravno, o krizi evropske košarke

"Srbija je najveći krivac za građanski rat": Vujošević o raspadu zemlje, Partizanu, vlastima i opoziciji... - Čitajte u Nedeljniku

“Pao je 14. kilometar, ali Kadinjača nikad neće.” Kadinjača je bila i ostala metafora i simbol borbe košarkaškog trenera Duška Vujoševića protiv političkih vetrenjača. U poslednjim godinama u kojima se potpisivao kao trener Partizana, broj osvojenih trofeja je izgubio važnost u odnosu na status “jedinog opozicionara” – prvenstveno zbog sukoba sa rukovodstvom Crvene zvezde i insistiranja da je reč o projektu iza kog stoji vlast sa Aleksandrom Vučićem na čelu.

U međuvremenu su se stvari promenile. Vujošević više nije trener Partizana, a nije više ni “jedini opozicionar”. Poznato je koliko je teško Duško Vujošević preboleo Jugoslaviju. Sada je selektor BiH. Crnogorac koji predvodi reprezentaciju koja, bar nominalno, predstavlja Bošnjake, Srbe i Hrvate…

“Meni su vrata ovde, dok je situacija takva kakva je, zatvorena. A pošto želim da radim na ovim prostorima, Bosna mi se nekako uklopila”, rekao je Duško Vujošević u velikom intervjuu za novi broj Nedeljnika koji je na kioscima od 7. septembra.

“Takođe, ti pravi sarajevski Bošnjaci su mek narod koji je dosta propatio i prema kome ja imam i simpatiju i neku vrstu participacije u kolektivnoj krivici”, rekao je Vujošević.

On je precizirao da misli na krivicu za rat u kome je nestala Jugoslavija.

“Ja sam bio za Jugoslaviju i bio sam za svakog za koga sam mislio da se bori za Jugoslaviju. Međutim, brzo se pokazalo da to nije bilo tako, da se vojska povlačila na granice Velike Srbije. Naravno, krivice ima na svim stranama, ali s obzirom na to da je Srbija bila najmnogoljudnija i da je kontrolisala vojsku, ipak najveću odgovornost za te ratove ima Srbija. Nešto veću od ostalih.

Pogotovo kada je u pitanju Sarajevo koje je toliko bombardovano kako bi se tu koncentrisala bosanska vojska, da bi mogle da se oslobađaju druge teritorije. Kao da smo osvajali Albaniju. Pa to je bila naša zemlja, Jugoslavija. Šta smo onda osvojili?”, rekao je Vujošević.

IZVOR: Nedeljnik.rs

Vujošević u velikom intervjuu za Nedeljnik govori o razlozima za “odlazak” u Bosnu, zašto je tužio Partizan, kako danas vidi klub u kom je bio više od decenije, kako je “pravljen scenario” da ga sklone, o onima koji su ga razočarali, o Titu, Anti Markoviću, Miloševiću… O košarkaškim trenerima koji ulaze u političku borbu, šta misli o današnjim vlastima, a šta o današnjim opozicionarima. I naravno, o košarci.

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD 7. SEPTEMBRA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

 
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*