Zar je šovinizam važniji od kvalitetnijeg života i boljeg sutra?

Na samom početku teksta podsjetit ćemo se sta je to šovinizam i koja je razlika u odnosu na patriotizam i nacionalizam.

Šovinizam je pretjerani patriotizam i ratoborno vjerovanje u nacionalnom superiornost i slavu. Dok patriotizam nacionalizam mogu predstavljati umjereni ponos, šovinizam je neumjeren.

Upravo šovinizam vlada u svim vođama koji vode BiH, a naravno dolaze iz sve tri naroda. Ali opet se postavlja pitanje da li bas i u njima vlada šovinizam ili samo dobra taktika kako zavesti svoj narod držeći ih u torovima i pod konstantnim strahom bez ikakve nade i vizije za bolje sutra.

Posmatrajući početak predizborne kampanje u oba entiteta, mada ne volim te podjele, ali poštujem jer su one dio Ustava i kao takve treba ih poštovati, međutim da se vratimo na predizbornu kampanju svih vladajucih strana potpuno ista kao i svih prethodnih godina, bez ikakvog jasnog plana za naredne četiri godine sa velikom količinom poruka šovinizma. Problem i nije toliko veliki što te stranke i nemaju plan za razvoj ove države, nego je mnogo veći problem masa, odnosno narod koji konstantno ponovo maše istim zastavama sa istom željom i snagom da ti isti kroje budućnost naredne četiri godine.

Postavlja se pitanje da li smo mi toliko u nekom strahu da se bojimo promjena, da jednostavno ne pružimo priliku nekim novim ljudima koji nas barem neće pokušavati smještati u torove i držati pod strahom od nas samih.

Zar da se i naredne četiri godine da se pitamo zašto nam odlaze mladi, zašto naam je sistem obrazovanja takav kakav jest, zašto je zdravstvo u takvom stanju, zašto je privreda na dnu ljestvice? Mnogo je pitanja koja vise nad našim glavama, a mi se ponovo ponašamo isto, ne tražimo odgovore na pitanja koja su važna za život i koja će zadržati našu djecu, koja će popraviti standard života, zar to nije ono najvažnije za jedan životni put.

Narod bi trebao da sebi postavi ovo pitanje: Šta je vaznije za nastavak zivota izraženi šovinizam (konstantne podjele, strah i još mnogo toga)  ili ona bolji standrad i sve ostalo zbog čega idemo tamo negdje jer to ovdje ne možemo da nađemo?

Priliku imate vrlo brzo za promjene i za neku nadu.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*